IJstijdNicolas de Crécy

80 pag. kleur; harde kaft; ISBN 978-90-72093-15-8; € 21,95

Verkrijgbaar in de stripspeciaalzaak

Een ijskoude blik in de toekomst van het Louvre, het grootste museum van de wereld. Eigenzinnige sciencefiction en getekende kunsthistorische beschouwing ineen.

Bekroond met de Prix des Libraires de Bande Dessinée 2006 en genomineerd voor Beste Album Angoulême 2005.

Wat begon als een avontuurlijk verhaal, gaat over in filosofische analyses over de zin en onzin van cultuur. Dat is meteen de kracht van IJstijd, want De Crécy wil zijn lezers zowel met verstomming slaan als aan het lachen brengen. (…) Fascinerend.

De Morgen

Adembenemend. (…) Een ontzettend boeiend, intelligent en tegelijk grappig verhaal. Slechts zelden lazen we een strip waarin serieus zo mooi samengaat met grappig. (…) [De Crécy’s] pagina’s schitteren in atmosferische kleuren, zijn personages zijn echt maar ook vluchtig en mysterieus. Betoverend, origineel.

Cutting Edge

De Crécy toont in IJstijd de grappige vergankelijkheid van onze kunstgeschiedenis.

Focus Knack

IJstijd [staat] bol van de fijnzinnige humor, een slimme insteek [en] een dromerig kleurenpalet.

Stripspeciaalzaak

Meer achtergronden over IJstijd: De Commentator

Stripspeciaalzaak

Europa, na de Grote Klimaatramp. Het hele continent gaat schuil onder een dikke laag sneeuw en ijs. Een wetenschappelijke expeditie zoekt naar sporen van de beschaving die verloren is gegaan. Als de wetenschappers stuiten op een glazen piramide en ruïnes gevuld met schilderijen en beelden, weten ze niet precies wat ze in handen hebben. Door inhoud en functie van de kunstwerken te verklaren, proberen ze te begrijpen hoe de samenleving er vroeger uit heeft moeten zien. Zodoende krijgt de lezer een ironische kijk op onze samenleving, prikkelende kunsthistorische beschouwingen én een beknopte geschiedenis van het Louvre voorgeschoteld.

Het Louvre in Parijs begon in 2005 met het uitgeven van een serie stripboeken, waarbij de makers werd gevraagd om een verhaal te maken rond het museum en haar collectie. Nicolas de Crécy mocht met IJstijd destijds het spits afbijten. Inmiddels bevat de collectie negen albums, gemaakt door gerenommeerde auteurs als Enki Bilal, Étienne Davodeau, David Prudhomme en Bernard Yslaire.

Nicolas de Crécy (1966) is een Frans stripmaker, bekend van o.a. Foligatto, Prosopopus en Salvatore. Zijn bijzondere tekenwerk en unieke verhalen hebben hem vele prijzen opgeleverd.